Allmänt intressant · Böcker · Litteratur · Romaner

#3 Tärningsspelaren – Luke Rhineheart


Känns livet tungt och lite meningslöst? Har du fastnat i samma spår där livet bara går och går, om och om igen? Händer ingenting?

Lite så känner huvudpersonen, Luke, i boken Tärningsspelaren. Luke är psykoterapeut, lyckligt gift och tvåbarnsförälder. Efter en lyckad, ganska berusad, pokerkväll med nära bekanta får han ett infall. Han ser ett spelkort liggande ovanpå någonting på pokerbordet. Så han tänker: ”Om, om det skulle vara en tärning under det där kortet, och om den tärningen skulle ligga vänd med en 1:a uppåt. Då, då ska jag gå ner och våldta min granne, som dessutom är min kollegas fru och min hustrus bästa väninna. ”
Denna händelse leder in på vad han kommer att kalla en slags Tärningsterapi, som leder till en helt ny livsfilosofi. Luke börjar mer och mer använda sig av tärningar i alla beslut han tar, och uppmanar andra att göra samma sak. Det leder till att han utför underliga handlingar av olika slag, begår brott och förändrar sitt liv till det oigenkännliga.

Boken är underlig. Väldigt underlig. Men ändå dras man med in i den galna värld som skapas av tärningens beslut. Kritiken mot religion och psykiatrin, som faktiskt framträder väldigt tydligt i romanen är underhållande, hela boken är väldigt underhållande. Man inspireras att följa Lukes exempel och själv börja ta beslut efter tärningens nycker. Vilket jag ska. Kom bara ihåg att du hela tiden måste ha åtminstone ett obehagligt alternativ, annars är ”terapin” värdelös. Boken har kritiserats mycket för sin lättsamma inställning till obehagliga brott som våldtäkt och mord, men jag ser det inte som något negativt att ta upp samhällets baksidor lite mindre dramatiskt. Boken är ”one – of – a – kind”, fantastiskt. Ett tips är att vara några stycken och läsa boken ”ihop”, så att man har någon att diskutera med när man är klar. Eller någon att ha en tärningsdag med. Eller vecka. Eller månad. Eller ÅR…?!

Genre: Roman-fakta-intressant-ungefär
Orginaltitel: The Dice Man
Skriven år: 1971
Antal sidor: 339
Passande musik: Nåt fartfyllt, som Arctic Monkeys eller Mando Diao, tror jag vore trevligt. Kanske lite The Strokes också.

En kommentar på “#3 Tärningsspelaren – Luke Rhineheart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s