Böcker · Litteratur · Romaner

#8 Djävulen och Fröken Prym – Paulo Coehlo


Är människan god eller ond? Finns det godhet, finns ondska? Boken ställer frågorna men ger inga konkreta svar. Du får tänka själv och fundera.

Paulo Coehlo är ett geni. I den här boken beskriver han en liten by någonstans i Världen, vid namn Viscos. Här bor vanliga hederliga människor som kämpar för att få varje dag att gå runt. I byn bor unga Chantal Prym, den sista unga kvar. En dag kommer en främling till byn med en utmaning till byborna. Han ber fröken Prym framföra hans önskemål. Vad han vill att de ska göra är att döda en bybo innan veckan är slut, belöningen som väntar är 11 tackor med guld. Pengar nog för att hålla staden levande och välmående i åtminstone 30 år framöver. Nu är frågan, vad kommer byborna besluta sig för. Är människan i grunden god eller ond?

Det finns massor att tänka över i koppling till boken. Mest din egen roll på jorden. Hur skulle du handla om du fick den utmaningen? Skulle du döda för pengar?

2 kommentarer på “#8 Djävulen och Fröken Prym – Paulo Coehlo

  1. Just den här har jag inte läst, men annars brukar en av de saker som gör mig vansinnig när jag läser Coelho vara hans envisa förmåga att spotta ur sig De Stora Sanningarna Om Livet i färdigtänkt format på ett sånt sätt att det inte verkar återstå något utrymme för läsaren att tänka själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s