Böcker · Historia · Litteratur · Romaner

#10 Molnfri Bombnatt – Vibecke Olsson


Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, jag börjar med det, ber om ursäkt för galet dåligt med uppdateringar.

Däremot vill jag ge dig som läser tips om en helt fantastisk läsupplevelse. Inför ett andra världskriget-arbete jag skrev för tre år sedan la min mor den här boken i mina händer. Molnfri Bombnatt. Jag var beredd på ytterligare en berättelse från en jude i ett koncentrationsläger, vilket trots allt känns som den vanligaste storyn i böcker som behandlar en av modern tids värsta folkmord. Dock är så inte fallet här.

Boken berättar om en tysk kvinna vid krigets start. Hon lever i Berlin under kriget, är förlovad med en tysk nazist och hennes far var socialist. Hon berättar om livet i tyskland under kriget, fattigdomen och svälten och rädslan. Hon berättar också om livet i ett koncentrationsläger, kärleken och flykten till Sverige. Det är en så sjukt galet bra bok att varenda människa som någonsin levat borde ta och läsa den.

Det var första gången jag stötte på den här sidan av kriget och förintelsen. Första gången jag ändå kunde sätta mig in i tyskarnas syn på kriget och förintelsen. Den öppnade onekligen mina ögon. Nu hoppas jag bara att den gör samma sak för dig.

Genre: Historisk Roman
Orginaltitel: Molnfri Bombnatt
Skriven år: 1995
Antal sidor:
554
Passande musik:
The Antlers skulle jag nog säga, åtminstone idag.

4 kommentarer på “#10 Molnfri Bombnatt – Vibecke Olsson

 1. Låter mycket intressant!
  Jag läste en bok som hette ”Flickan som överlevde”, vilket är en sann berättelse om hur författaren som liten flicka vandrade genom krigets tyskland tillsammans med sin storasyster. Det var kanske inte den bästa bok jag läst, men perspektivet var väldigt bra. Det handlade också om kriget från tyskarnas sida. Framförallt var bilden av de tyska soldaterna väldigt intressant. Oftast framställs ju tyska soldater som galna, judehatande nazister som ryter på tyska och är genom onda. (Lite så iallafall). Men i den här boken fick man se en del av dem ur ett annat perspektiv.

 2. Molnfri bombnatt är verkligen bra. Men det går inte att jämföra med ”Flickan som överlevde” som inte alls lever upp till samma höga krav. Personligen tyckte jag Flickan som äverlevde var läsvärd, lättläst och ganska enkel bok att läsa om man vill koppla av. Flickan som överlevde berättades ur tyska ögon och så gör även i Molnfri bombnatt. Men Molnfri bombnatt är en hel livshistoria, medan Flickan som överlevde bara handlar om en resa genom Tyskland så finns det mycket mer att hämta från Molnfri bombnatt! Grymt bra bok!

 3. Låter riktigt intressant 🙂

  Har lite boktips, eller i alla fall en författare och det är Harlan Coben.
  Hans böcker är bäst helt enkelt 🙂 det är deckare och man kan tro att man vet vem som är gärningsmannen och så sista sidan så kan han förändra hela boken 🙂 Man kan aldrig gissa sig till vem som har gjort vad 🙂

  Bra blogg annars 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s