Allmänt intressant · Böcker · Historia · Litteratur · Romaner

#11 Hjärtdjur – Herta Müller


Återupptar bokbloggandet med en nobelpristagare från 2009. Herta Müller beskriver, med inspiration från sitt eget liv om hur den tyska minoriteten levde i Rumänien under den kommunistiska regimen. I Hjärtdjur följs en okänd berättare, vars skärp användes för att hänga Lola i garderoben. En skamlig handling som föraktas av landet, av regimen, av tidningar och människor runt omkring. Hennes vänner samlas och försöker skaffa en stadig grund i ett land där de föraktas. Mullbärsblommorna blommar i trädgården där hennes mamma bor, berättarens alltså, mamman med ryggproblemen. Alla breven från olika platser för sagan framåt.

Exakt vad som berättas är lite svårt att få grepp om, samtidigt som det är helt självklart vad som sägs. Bland mina egna anteckningar står bara ”Förtryckets poesi”, och det ska förklara en hel bok. Den är inte särskilt mycket, inte mer än en vanlig tonårsroman, men ändå tycks varje ord sjunga en sång för sig själv och det tar så mycket längre tid att ta sig igenom varje sida än det vanligtvis tar. Dock är orden njutning.

Kanske passar det poetiska, musikaliska inte alla. Kanske passar inte nobelpristagandet alla heller. Dock rekommenderar jag Hertas poesi, för när man väl kommit in i hennes sång så släpper den inte riktigt taget.

Genre: Roman
Originaltitel: Herztier
Utgiven: 1994
Antal sidor: 211
Passande musik: Moonlight Sonata av herr Ludwig van Beethoven, dramatiskt och bra, ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s