Böcker · Historia · Litteratur · Romaner

#12 The Kiss – Joan Lingard


Under gymnasiet hittade jag de flesta boktips i skolbibliotekets hyllor med nyinkommet och böcker de tyckte skulle visas upp lite extra just då. På hyllan, med ansiktet utåt, stod The Kiss med den vackra stenskulpturen på framsidan och talade till mig – så att säga.

Öppnade boken och drogs in i en värld av kärlek, skulptören Rodins kärlek till Gwen John under 1800-talet, och en relation mellan en konstlärare och sin elev.  Cormac är konstlärare med fru och barn mer eller mindre besatt av Rodin, men tycks inte kunna förmedla känslan till sina elever. Förutom i ett avseende, Clarinda – en söt och engagerad ung flicka som under klassens resa till Paris för att studera konsten på plats börjar reflektera över sina egna likheter med Gwen John och dennes mer eller mindre hemliga affär med konstnären. Det ställer till en del problem för Cormac i sin roll både som lärare och som make.

Det som stannar kvar efteråt är förvirringen som kan uppstå av en persons uttalande och  historier. Och konsten. Särskilt konsten.

Genre: Roman
Originaltitel: The Kiss
Utgiven: 2002
Antal sidor: 252
Passande musik: Spellistan här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s