Böcker · Litteratur · Romaner

Vecka 10 – Norwegian Wood


I julas fick jag en läsdagbok av en god vän. En läsdagbok du inte bara kan fylla i själv, utan en som andra redan fyllt i boktips i. Min vän hade där fyllt i en bok som hon gav en stark femma och skrev att det bästa i den var ”Känslan såklart!”. Hon hade rätt.

I huvudrollen Torv Watanabe, nybliven student vid ett av Tokyos universitet och boende vid något random studentboende i staden delande rum med Stormtruppen. Innan han flyttade och lämnade staden hade hans bästa kompis tagit livet av sig. Kompisens flickvän Naoko, som han inte umgåtts med sen dödsfallet, stöter han på i en spårvagn. De promenerar tillsammans, kommer in i varandras liv igen. Han blir kär. Hennes psyke är inte riktigt helt, hon åker in på psyket men de håller kontakten. Hon har svårt att älska honom. Han älskar henne. För att krångla till det lite till träffar han en till tjej, Midori – som färgen grön, som han trivs ihop med. Faller för till och med.

Visst låter det lite som en vanlig tonårsroman, eller kärlekshistoria när man ställer upp det sådär. Två tjejer, en kille, val och så. Det är inte alls hur det känns. Du dras in i en poetisk dimma av vackert språk och en värld som bara snurrar lite, faktiskt. Du vill vara där, i Tokyo på 60-talet. Vill sitta på blomsterängen uppe i bergen och prata med ungdomskärleken och vandra runt på Tokyos gator sökande efter en skål miso-soppa. Lätt högsta betyg. För känslan. För att känna sig lätt och mätt på livet och anpassa sig efter konstiga svängar och underliga händelser. Lite för att ta dagen som den kommer. Bra bok, helt enkelt.

Extra info: tydligen ska det finnas en japansk film från 2010 efter boken. Kanske värt att kolla upp?

Genre: Roman
Originaltitel: Noruwei no mori
Utgiven: 1987 i Japan, 2003 i Sverige
Antal sidor: 383
Passande musik: The Beatles är, tro det eller ej, musik som passar rätt awesome till boken faktiskt. Ingen länk, för spotify har dem inte, men jag tror du vet vilka det är ändå.

3 kommentarer på “Vecka 10 – Norwegian Wood

  1. nu blev jag sügen! fast jag tycker han är en tråkig författare, men det kanske bara var den boken… fortfarande sügen!

  2. Jag googlade lite och fick veta att filmen har biopremiär den 18 mars! Regissören heter Ahn Hung Tan som även gjort filmer som ”Doften av grön papaya” och ”När solen står som högst” (väldigt vackra by the way).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s