Böcker · Litteratur · Romaner

Vecka 12 – Älskade krig


Det är revolter i och krig i världen, Libyen nu senast med USA och NATO och hela världen som går in och försöker slå ner G/Khaddaffi från sitt styre osv osv osv. Fick tag i en aktuell bok, som har några år på nacken, av fd krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt. Älskade Krig.

Du träffar Sara, den ytliga programledaren som smutskastat i media och förlorat respekten från alla andra och också sitt arbete.
Du träffar Jasmin, irakisk medborgare som arbetar som tolk för amerikanska styrkor i Irak.
Du träffar Magnus, storpampsson och soldat i amerikanska armén.

Sara åker för att finna Magnus i Irak under den amerikanska invasionen, på uppdrag av hans far. Det blir mycket mer än ett enkelt uppdrag, det är en livsresa.

Det är svårt att förklara känslor man får av böcker. Johanne Hildebrandt är allmänt en av mina absoluta favoriter, trots de böcker jag tidigare läst av henne är hennes mer fantasirika berättelser om nordisk mytologi i Freja, Idun och Saga. Du sveps in i hennes ord, sveps in i berättarglädjen och behovet det känns som att hon har att framföra sitt budskap. Det enda dåliga med boken är att den är alldeles för kort, men som tur är finns fortsättningen nära till hands. Det är härligt att få flera sidor av en och samma historia, du pumpas inte med den amerikanska sidan eller den svenska sidan eller den irakiska sidan. Då får lite av alla, en inblick på alla sidor av lägret. Vi lär oss något nytt tillsammans, trots att det gör ont i hjärtat av den nya lärdomen litegrann.

Så jag råder dig att läsa den, fördjupa dig in i Irak-krigets konsekvenser och en liten, liten del av livet i amerikanska armén. Och gråt. Ja, that’s all.

Genre: Roman
Originaltitel: Älskade krig
Utgiven: 2008
Antal sidor: 281
Passande musik: Verkligheten, utanför fönstret. Ingen direkt musik, tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s