Böcker · Dystopi · Fantasy · Litteratur · Tonårsromaner

Vecka 13 – The Host eller Genom Dina Ögon


Tycka vad man vill om Stephenie Meyer och Twilight-hysterin så bör man ändå läsa den här historien. Det handlar inte längre om vampyrer, inte alls lika mycket veka kvinnofigurer som slits mellan olika killar och inte klarar sig själv länge nog utan att skrapa knän och handflator.

Nej, jorden har intagits av en främmande livsform, så kallade ”själar” antar jag att det blir på svenska. Det är en helgod, silvrig liten parasitvarelse som klamrar sig fast vi hjärnbalken på sin värdkropp, sin ”host”, och lever i dess kropp så länge den varar. De kämpar för att göra onda och elaka varelser snälla och rara mot varandra igen, för att få olika livsformer att fungera bättre ihop. De kan inte ljuga, bedra och stjäla. De följer lagar, lever i en värld där alla bidrar och ingenting kostar en enda krona. Folk blir inte sjuka, skador kan lätt lagas med sprayer och klet.

Mitt i detta landar ”Wanderer” – en själ som ovanligt nog levt på sju olika planeter runt om i universum och inte än hittat sin favoritlivsform. Hon inplaceras i en fd. rebellmänniska, Melanie, som inte gör som människosjälen brukar och försvinner när en annan livsform invaderar dem utan istället kämpar emot och undanhåller viktig information från Wanderer och hela tiden är närvarande. De tillsammans, goda ovänner, ger sig iväg ut på en resa för att hitta Melanies kvarvarande lillebror och pojkvän, om de fortfarande lever…

Visst, lite corny och småfånig som Meyers böcker brukar, men jag suckar fortfarande med Twilight-böckerna och gråter med The Host trots att jag lyssnar på den och rör mig runt omkring samtidigt. För hon är en duktig författare, Meyer, oerhört duktig på att väcka känslor och beskriva olika miljöer. Den världsbild hon målar fram, en fredlig värld där pengar inte har makten och folk lever i harmoni både med sig själva och med naturen – så vitt jag ser det – är min världsliga idealbild med människor kvar i bilden. Kanske skulle vi må bra av att invaderas av en yttre, fredlig, livskraft. Vad vet jag?

Genre: si-fi-roman
Originaltitel: The Host
Utgiven: 2008
Antal sidor: 619
Passande musik:Star Wars soundtracket, blandat med soundtracket till Trassel – den där nya disneyfilmen duvet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s