Allmänt intressant · Böcker · Litteratur · Mat · Tips

Supertanten – Elin Ek


Vad är en tant? Är det Tant Brun i Elsa Beskows saga som så rund, god och snäll bakar kakor och bjuder alla barn? Eller är hon tant Selma i Lilla Fridolf som barsk och sträng svingar en kavel över huvudet om någon ställer till med oreda?
Hon är naturligtvis både och.

En bra början på en bra bok. En hyllning till Tanten. Den klassiska tanten, ett subjekt, en kvinna som inte längre är ett objekt. Som står upp för sig själv.

Nyligen blev jag 20 år. På min 20-års dag fick jag i present denna fantastiska bok, Supertanten, skrivet av allas vår Elin Ek aka. Ta-ingen-skit-Grynet från barndomens tv. Att den dessutom var signerad gjorde mig inte mindre glad.

Ascool bok, oavsett, med ett inledande test för att se om du är en tant eller ej. Som sen fortsätter i mängder av ”tant-tips” som bärplockning, syltning, broderi och stickning, symönster för typiska ”tant-kläder”, miljötänk, kakrecept – både utdöende och överlevande och alldeles alldeles underbara.

Inspiration på hög nivå kallar jag det här. Inspiration till att laga goda kakor, riktiga wienerbröd, brodera monogram på handdukar och sy egna förkläden och underkjolar. Men hon får också med kända tanter, som Astrid Lindgren, en del Civilkurage, coola serier och massa annat. Den är oväntat uppfriskande.

För hon är personlig, och underhållande, och inspirerande som sagt. Man blir liksom lite taggad i hela kroppen på att göra di där Muffinsen (INGA JÄVLA CUPCAKES), och starta en ordentlig syjunta. Att göra billig mat (som inte är ekonomisk), att använda begagnade grejer (inte vintage), att piffa och inte pimpa, att göra hemlagade grejer helt enkelt.

LEVE TANTEN!

Genre: Aru, fakta mayhaps. Eller kokbok? Eller inspiration.
Originaltitel: Supertanten – för dig som redan är en och för dig som vill bli
Utgiven: 2011
Antal sidor: 136
Passande musik: TANTMUSIK! Typ Christer Sjögren. Eller Arvingarna. Vikingarna. Sånt som mormor och farmor lyssnar på!

En kommentar på “Supertanten – Elin Ek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s