Böcker · Fantasy · Litteratur

Saga Borg – Urlas skugga


Hemma över julen hittade jag en gammal läsdagbok, med mer utförliga beskrivningar av varje bok. Planen är nu att bit för bit delge dessa lästips, i brist på mer aktuell litteratur och alldeles för mycket skolarbete att ta sig igenom 🙂

Saga Borg är ett pseudonym för ett författarkollektiv med ett par-tre svenska författare, som skrivit en lång serie av böcker om völvan – typ medicinkvinnan – Siri och hennes liv i byn. Första boken heter ”Völvans dotter”.

Urlas skugga är fjärde boken i serien, på totalt 9 böcker. Boken handlar om Siris dotter Jorun, som är en äkta eldsjäl enligt 15-åriga mig. Hon är förälskad i en man som är dubbelt så gammal som henne, och förutom den kärleken är hon också in training för att bli nästa völva och ta över efter den gamla.
En ny stam bosätter sig i närheten av deras by och en grupp av byns män bestämmer sig för att gå till anfall. Onda makter snärjer människorna i Gläntarp. Ingen förutom Jorun verkar märka vad som händer. Hon försöker varna sin mor Siri och byns hövding, men ingen lyssnar. När Vidblick, mannen hon älskar, drabbas av Urlas skugga måste Jorun hjälpa honom innan det är för sent. Trots att hon inte är en fullärd Völva tvingas hon ut på Völvavandring. Hon vet att minsta felsteg innebär döden – för henne och för alla hon älskar.

Det låter flummigt, dessa anteckningar om en bok som är fjärde i en serie om magi och vikingatid. Det är faktiskt extremt spännande att läsa om, mystiska varelser och spännande händelser och gripande till sista sidan. Den utmanar.

Genre: Fantasyroman
Originaltitel: Urlas Skugga
Utgiven: 2003
Antal sidor: 352
Passande musik: Nordman, antagligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s