Böcker · Dystopi · Fantasy · Litteratur · Tonårsromaner

Hungerspelen – trilogin (Hungerspelen, Fatta Eld, Revolt)


Det är svårt att stå emot när man kastas in i en dystopisk framtidsskildring som liksom tar sig in under bara huden. Hungerspelen utspelar sig i en verklighet där den Nordamerikanska kontinenten mer eller mindre gått under i översvämningar och stormar och annat kaos. I katastrofernas efterdyningar uppstår Panem – en stat i 12 (eller ursprungligen 13) distrikt med en huvudstad som gör allt den kan för att kontrollera folket. Varje år väljs en pojke och en flicka mellan 12 och 17 år ut till att delta i de barbariska Hungerspelen, ett spel med 24 tävlande som filmas varje minut. Bara en kommer ut levande.

Katniss Everdeen lever i det lägsta distriktet, distrikt 12, med mor och syster. Det är hon som försörjer familjen och genom dramatiska omständigheter blir hon utvald att delta i det 74:e hungerspelet. Det blir upptakten till något så mycket större…

Ja, nä, det är väl allt jag tänker säga om själva historien. Men det är gastkramande kusligt att läsa om detta Hungerspel, om den styrande maktens försök att kontrollera folket genom att offra deras barn i ett slags modernt gladiatorspel med fler deltagare och så många fler fällor som är lätta att gå i. I känslan påminner den enormt om Orwells 1984, fast mer ungdomlig och ännu obehagligare. För visst ser makten allt, hör allt, och kväser allt som låter som regimkritik. På något sätt påminner den lite om Eragorn också, fast så mycket mer välskriven och oh så mycket mer spännande än den. Suzanne Collins har ändå, på sitt eget sätt, skapat en helt annan värld som blandar både det modernaste du kan tänka dig och det fattigaste och mest ålderdomliga, samtidigt. Kritiken mot klassamhället är svår att missa.

Om inte annat kan ni ju se trailern för filmatiseringen av Hungerspelen, som kommer ut på bio den 23 mars. Måste ändå påstå att jag längtar.

Genre: Fantasyroman
Originaltitel: The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay
Utgiven: 2008, 2009, 2010
Antal sidor: 951
Passande musik:Kent, särskilt pizzalåten 747och hela albumet Isola

En kommentar på “Hungerspelen – trilogin (Hungerspelen, Fatta Eld, Revolt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s