Böcker

Niceville – Kathryn Stockett


What up yo?

Niceville kom på bio förra året och i och med det blev det ett lagom stort rabalder runt boken – som det alltid blir när en bok filmatiseras. Och visst fan nådde den mig med, sent om sider, efter många tips av familj och vänner. Mest familj.

Och visst tyckte jag om den. Stockett är ganska genial i denna berättelse om livet i den amerikanska södern på 60-talet, med de svarta hembiträdena i fokus. Normbrytande att höra ”förlorarnas historia” – i den bemärkelse att just hembiträdena inte hade det så himla lätt under just denna tid och med stor sannolikhet faktiskt inte komponerade några berättelser om sitt liv medan det säkert finns hundratals beskrivningar av den vita medel –  och överklassens leverne under samma period. Historien skrivs av vinnarna.

Oavsett behandlar boken en grupp vita kvinnor och deras mörkhyade hembiträden, relationerna däremellan och vad som händer när en av de vita kvinnorna, Skeeter (som omgomgomg INTE hittat sig en karl och istället valt att utbilda sig och dessutom har ett karriärmål som sträcker sig längre än att gifta sig rikt och få många många barn), får för sig att leta reda på det hembiträde som uppfostrade henne, för hon försvann innan Skeeter kom tillbaka från sin utbildning. Och dessutom vill söka jobb på en bokfirma och därför behöver skaffa mer erfarenhet. Och som börjar skriva ner de svarta hembiträdenas historier om hur de lever och allt det där.

Smart, smart, smart! Älskar böcker som markerar klasskillnader, orättvisor och annan skit. Gärna får de vara lite blödiga och emotionella samtidigt, så mycket bättre liksom. Spännande att kastas in i en värld där rasism är lika vanligt och accepterat som kvinnoförtryck är i vår värld. Läs den vettja, fantastisk är den.

Puss på er, mhm!

En kommentar på “Niceville – Kathryn Stockett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s