Övrigt

Metro 2033 – Dmitrij Gluchovskij


Äntligen klar med Metro 2033, och vilken awesome postapokalyps den skumme ryssen målar upp. Jag gav ju en snabb beskrivning av plotten i ett inlägg för säkert någon vecka sedan och var ju redan då rätt imponerad av världen man kastades in i.

Nu har jag tagit mig igenom dom drygt 400 sidorna skräckslagen religionsundervisning i postapokalypsens spår och jag känner mig liksom inte riktigt mätt på det – och som tur är finns ju Metro 2034 ute i affärerna så det är ju bara att hugga in när som helst. Religionsundervisning kanske är lite konstigt att säga, men det är så mycket religion och trosföreställningar som blandas in i det spartanska och klassuppdelade livet i metron. Det finns Jehovas, Satanister, Masktillbedjare och fascister blandade i en salig röra – men alla med varsin förklaring av varför de är där de är och hur framtiden ska bli. Är det så att alla behöver en förklaringsmodell måntro, eller ett mål med livet osv.

Det bästa, eller sämsta, är sista sidorna där allt huvudpersonen egentligen trodde från början vänds på bara några få meningar. Lapidus pratade om det på bokmässan, fast i anslutning till det fantastiska med noveller,  att man kan ändra inställningen till hela texten med twisten på slutet. Metro 2033 har en rejäl twist på slutet. Jupp.

Men fett värd bok ändå, med massa intressanta tankeställare. Och en kuslig framtidsvision.

Genre: Postapokalyps/dystopi/Si-fi
Originaltitel: Metro 2033
Utgiven: 2009
Antal sidor: 463
Passande musik: Insåg, precis efter att jag läst sista sidan, att Ebba Gröns Mental Istid är perfekt, för den är typ känslan av boken. Inte i texten, men i musiken.

3 kommentarer på “Metro 2033 – Dmitrij Gluchovskij

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s