Böcker · Litteratur · Romaner · Skräck

Dracula – Bram Stoker


En av världens mest berömda klassiker, Bram Stoker’s Dracula, har nog de flesta hört talas om och säkert många tummat på i hyllan. En del kanske avskräckts av den senaste upplagans omfattande volym, andra kanske av själva vampyrmyten.

I denna Dracula – skildring finner vi en stor del av grunden till hela den nutida vampyrtraditionen, den grundas i några tidigare författares dikter och böcker men är en viktig del av den historiens start.

I brev och dagboksinlägg får vi följa först Jonathan Harkers resa till Transylvanien för att åka och träffa den mystiske greven Dracula för jobbets räkning. Dock går inte resan riktigt som han kanske först trott då det visar sig att greven visst inte hade helt rent mjöl i påsen.

Den är gammal, den är klassisk och den är fantastiskt intressant att ta sig igenom – särskilt med guidning av Anna Höglunds avhandling Vampyrer som väcker andra tankar och funderingar angående vad som egentligen försöker belysas och påvisas i och med detta verk. Men det är läsvärt, särskilt för den som fallit för dessa så kallade nutida vampyrer (aka. Edward Cullen och gänget), för att få bakgrunden och djupet i det hela.

Genre: Skräckroman
Originaltitel: Dracula
Utgiven: 1897
Antal sidor: 575
Passande musik: Ooh, Moonlight Sonata eller liknande dramatisk skräckinfluerad musik.

2 kommentarer på “Dracula – Bram Stoker

    1. Det tycker jag verkligen 🙂 ett tips är verkligen att köra en crash course i ”vampyrologi” innan, bara för att se lite mer. Bra ndå dock 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s