30 böcker alla borde läsa · Böcker · Fantasy · Litteratur · Romaner

# 8 Löwensköldska ringen – Selma Lagerlöf


Lite tidigare började jag prata om det här med nobelpristagare. Den första kvinnliga nobelpristagaren var ju Selma Lagerlöf, redan 1909, och hon har många fantastiska verk som är mer eller mindre lätta att ta sig igenom (inte för att jag har läst alla, vem har väl det?).

Löwensköldska ringen är första delen i en romansvit/trilogi Lagerlöf skrev på 20-talet. I boken får man följa en förbannad ring som inte tycks föra med sig annat än död och olycka i trakterna kring Karlstad. Det är kusligt och vackert att läsa om den värmländska landsbygden för såpass länge sedan och hon skriver som en sagoberätterska så att det känns som att vara mitt i en saga.

Lagerlöfs litterära verk är en del av den svenska allmänbildningen vid det här laget, som alla vet, och Nils Holgersson i all sin ära – men den är ju så oerhört lång och sådär nästan lite uttjatad för någon som levt här ett tag, och där blir Löwensköldska ringen ett skönt komplement för den som ändå vill ta del av den litterära sagoskatt Lagerlöf bjuder oss på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s