30 böcker alla borde läsa · Böcker · Litteratur · Tonårsromaner

#14 Allt för min syster – Jodi Picoult


Ja, jag är ganska förtjust i gripande livsöden med grund i en verklig historia – särskilt så kallade ”tonårsromaner”. Allt för min syster är en typisk sån, som också filmatiserat med Cameron Diaz som en av huvudrollerna.

Anna är en designer-baby, ett barn designat särskilt för att passa sin äldre systers blodgrupp perfekt – i grunden född för att hennes navelsträngsblod skulle rädda storasyster Kate från sin leukemi. Det räcker dock inte för att göra henne frisk, utan fler och fler transplantationer görs från Anna till Kate för att försöka rädda Kates liv. Hur långt kan man som förälder gå för att rädda sitt barn, när är det nog? I boken ställer Anna sina föräldrar inför domstol för att ta makten över sin egen kropp igen, för att de inte längre ska kunna ta beslut i medicinfrågor gällande henne längre – för att hon ska få leva ett liv som något annat än Kates reservdelsfabrik.

Det finns andra böcker i frågan om det är okej att skapa ett liv för att rädda ett annat – t ex Rädda Felix som är en svensk variant på ungefär samma sak – men det är intresseväckande och debattvänligt och perspektivgivande dessutom. Vad är rätt? Vad är fel? Vem bestämmer? Fantastiskt.

En kommentar på “#14 Allt för min syster – Jodi Picoult

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s