30 böcker alla borde läsa · Böcker · Litteratur · Romaner

#15 Djävulen och Fröken Prym – Paulo Coelho


Återpublicerar en av mina första recensioner av just den här boken:
”Är människan god eller ond? Finns det godhet, finns ondska? Boken ställer frågorna men ger inga konkreta svar. Du får tänka själv och fundera.

Paulo Coehlo är ett geni. I den här boken beskriver han en liten by någonstans i Världen, vid namn Viscos. Här bor vanliga hederliga människor som kämpar för att få varje dag att gå runt. I byn bor unga Chantal Prym, den sista unga kvar. En dag kommer en främling till byn med en utmaning till byborna. Han ber fröken Prym framföra hans önskemål. Vad han vill att de ska göra är att döda en bybo innan veckan är slut, belöningen som väntar är 11 tackor med guld. Pengar nog för att hålla staden levande och välmående i åtminstone 30 år framöver. Nu är frågan, vad kommer byborna besluta sig för. Är människan i grunden god eller ond?

Det finns massor att tänka över i koppling till boken. Mest din egen roll på jorden. Hur skulle du handla om du fick den utmaningen? Skulle du döda för pengar?”

Mer anledning än så kan man knappast behöva till varför boken är en av de 30 jag tycker att alla borde läsa innan de dör. Etikfrågor ❤

2 kommentarer på “#15 Djävulen och Fröken Prym – Paulo Coelho

  1. Jag tycker verkligen inte att Coelho är så bra som alla säger, han skriver en på näsan och kommer med uppenbara dilemman, ingenting som på riktigt utmanar eller förändrar… etiska dilemman för en försoffad medelklass, inget som bryter ny mark direkt. Inte dålig för det alltså, utan lättläst och lätt att ta till sig, men inte mer än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s