Böcker · Dystopi · Litteratur · Si/Fi · Tonårsromaner

Insurgent – Veronica Roth


Ingen som läst något här förut kan väl missat min förkärlek till dystopier. Insurgent, fortsättningen på Divergent som kom ut för ett par år sedan, tar helt enkelt vid där den boken slutade (och med tanke på att den slutade mitt i en rejäl cliff hanger så är man ju på högspänn redan när man kastas in i den).

Jag är fortfarande oerhört gripen av Roths trevliga sätt att skriva, mycket Hungerspelen-liknande och typ lika gripande och engagerande. Det är trevligt att sluka böcker utan att behöva stanna upp och processa och tänka, men att ändå lämna boken med en stor fråga hängande i luften som påverkar både dig och hur du ser på livet. Ser mycket fram emot nästa del i serien, Allegiant, som kommer ut på originalspråk om 62 dagar. Insurgent däremot släpps vilken dag som helst på svenska, för den som föredrar att läsa på modersmålet, och läsa den borde du verkligen. (beställ på Bokus eller adlibris vetja). Filmatiseras gör den också!

Lägger in en SPOILER-varning för säkerhets skull, det är svårt att recensera en uppföljare utan att ta med vissa saker från tidigare bok och har ni inte läst Divergent än så sluta läs här för säkerhets skull.

Världen är en stad i USA, någon slags postapokalyptisk verklighet där människor lever i olika grupperingar efter personlighetsdrag. Som sextonåring får man välja vart man vill höra hemma, går igenom en hård initiationsträning innan man sedan för alltid blir en del av gruppen. Det fick vi reda på i tidigare bok. Nackdelen är att maktmissbruk och otäcksheter fått ett slags krig att bryta ut, det var där vi lämnades sist – om ni minns? Nu ska Tris och hennes kärlek Four försöka ställa saker till rätta igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s