Böcker · Humor · Romaner

Brunstkalendern – Emma Hamberg


Alltså, jag älskar Emma Hambergs böcker. Redan som tonåring föll jag för Linas kvällsbok och har en sönderläst samlingsutgåva i pocket som står i hyllan och väntar. Förra sommaren läste jag Baddaren som min sån där riktiga semesterbok, och i år tog jag mig ann Brunstkalendern.

Vilken titel, tänkte jag först. Brunstkalendern. Baksidestexten var ganska intetsägande och fick mig att tänka på något i stil med Masjävlar, och det är ju ungefär vad det är. Lena lever med sina fyra ungar, en massa djur, kaninskit överallt och en man som aldrig är hemma i samma ort som hon är uppvuxen, i närheten av sina föräldrars bondgård. Marie jobbar hårt på en hårdrocksbar i centrala stockholm. Åsa håller på med sina datorer, har lyckats kamma hem absurda mängder pengar och försöker fruktlöst bli gravid. Tre systrar, olika verkligheter.

Det börjar på ett barnkalas. Lenas hus är smutsigt och barnen ovårdade, hon spenderar större delen av tiden med att gråta på toaletten. Stockholmssystrarna Åsa och Marie slår vad om att hon snart kommer få ett bryt, för det är såna de är. Sen händer det helt oväntade. Systrarnas barndomsgård behöver någon som tar hand om den. Vem ska ta över gården? Liv vänds omkull och kaos uppstår.

Typisk semesterlitteratur. Konsumtionsvänligt och njutbart, lättsamt och djupt. Den är hjärtlig helt enkelt, så som sommarböckerna gärna får vara.

Genre: Roman
Originaltitel: Brunstkalendern
Utgiven: 2007
Antal sidor: 416
Passande musik: Kossors muande och vindsus och skrattande barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s