Övrigt

Glastronen – Sarah J. Maas


maas_glastronen_omslag_inbVälkommen till Endovier, landet Adarlans saltgruva byggd på oönskade samhällsmedborgares ryggar. Ifrån gruvans mörker hämtas lönnmördaren Celaena Sardothien för att tas med till landets kung – inte för att mörda honom, utan för att bli hans förkämpe. Först måste hon dock slå ut de andra utmanarna, och klarar hon inte det åker hon tillbaka till gruvan.

Glastronen är första boken i serien med samma namn, med Celaena Sardothien i huvudrollen. Det är mörkt och skrämmande att befinna sig i den korrupta diktaturen Adarlan som dödar allt som inte är önskvärt och dessutom tar över bit efter bit av den omkringliggande världen. Magin är förbjuden, men finns ändå närvarande på sätt en inte anar och det dyker upp oväntade saker mitt i rörigheten.

Ibland tycker jag nästan att det blir lite för många element Maas försöker väva in i berättelsen. Vi har en lönnmördande anarkist i huvudrollen som älskas av två högt uppsatta män utan att någon av dem vill erkänna det. Samma lönnmörderska kontaktas av en för länge sedan död drottning magiskt. Det är en turnering a Hungerspelen där en massa otäcka mordiska karaktärer egentligen inte ska slå ihjäl varandra men tycks göra det ändå. Det finns element av monster som kryper runt i slottets skrymslen. Utöver det har vi en krigarprinsessa där för att infiltrera och en hund. Ja, men ni ser rörigheten kanske? Trots det skapas en trevlig och medryckande läsning av alla dessa element, och spännande blir det också – men jag tror att spänningen hade kunnat upprätthållas utan alla 700 olika plotter som samsas på de knappt 400 sidorna. Men jag kan hålla med om att den är rätt episk och, som sagt, läsvärd.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s