Övrigt

Giftmakerskan – Sarah Penner


Jag har visst en viss förkärlek till parallella berättelser just nu. Alltså böcker som utspelar sig både i dåtid och nutid och sen knyts ihop i ett föremål, en händelse eller något annat. Som böckerna om De sju systrarna, eller Innan ni tog oss. Eller den här.

Såhär skriver Harper Collins själva om boken:

En glömd historia. Ett hemligt kvinnligt nätverk. Ett arv av gift och hämnd.

Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London – i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste bokföras i apotekets liggare.

I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien. Vem var egentligen den beryktade och eftersökta giftmakerskan? Hade hon någon medhjälpare, och i så fall vem? Caroline börjar gräva i det förflutna och bit för bit tätnar mysteriet. 

Och det är precis så. Caroline åker till London för att fly sin otrogne slempropp till make sen 10 år tillbaka. I floden hittar hon en liten, liten flaska med en björn på. Vart kommer den ifrån? Hon börjar forska i flaskans historia och tas på en resa genom det hemliga Londons bakgator, och hittar samtidigt sig själv.

Ett spännande historiskt dokument som känns trovärdigt, direkt från det förindustriella Londons mörkaste delar. Så spännande och så läsvärdigt. Jag trodde faktiskt att den skulle nomineras till Årets bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s